IK, DE BAL, HET TEAM EN DE TEGENSTANDER (13-16 jaar)
In deze leeftijdscategorie (dertien – zestien jaar) wordt de tegenstander in het spel betrokken. Bij FC Barcelona gebeurt dit niet alleen in deze leeftijdscategorie, want in de hoofdmacht zijn ze hier uiteraard ook elke dag mee bezig. De keuze die een speler maakt, moet afhankelijk zijn van wat de tegenstander doet.

FC Barcelona probeert altijd de tegenstanders te overtreffen door een 2-tegen-1 situatie te creëren. Overal op het veld moet er een speler meer zijn dan de tegenstander. Als Piqué alleen is met de bal, zal Iniesta zeggen dat hij moet indribbelen. Door in te dribbelen wordt de tegenstander gedwongen om een keuze maken. Piqué kan indribbelen, of Iniesta kan vrij worden gespeeld.

In Barcelona worden er veel concepten besproken tijdens de trainingssessies. Een voorbeeld is: “houd je hoofd omhoog”, waarbij een speler leert om te weten wat er in zijn/haar omgeving gebeurt. Een ander principe is: “kijk voordat je de bal ontvangt”. Dit is een belangrijke manier om te weten waar de tegenstander is en welke beslissing gemaakt moet worden om de bal naar een teamgenoot te krijgen. “Open de ruimte” is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het spel van FC Barcelona. Dit betekent dat de ruimte gezocht, gecreëerd en benut moet worden.

Tijdens de trainingen worden al deze principes toegepast. Zo worden de deelnemers opgeleid tot volwaardige Barça-spelers.

Alle oefeningen bij FCBEscola worden gegeven onder druk en met de bal.